נפיחות וגזים במעי

נפיחות וגזים

נפיחות וגזים הינן תלונות שכיחות בקרב האוכלוסייה. לרוב התלונות נתפשות כתחושה של עודף גזים בבטן, אך זו תפיסה זו איננה מדויקת.

נפח והרכב הגזים במעי

נפח הגזים במערכת העיכול הוא כ-200 מ”ל באנשים שמתלוננים על נפיחות וגם באנשים ללא תלונות שכאלו. הרכב הגזים הוא- חנקן, חמצן, פחמן דו חמצני, מימן ומתאן. בתוך מערכת העיכול רוב הגז הוא מימן.

מקורות הגזים במעי

  • בליעת אויר – המקור העיקרי לגזים בקיבה. כמויות גדולות יותר של גזים נבלעים בזמן אכילה. בליעת האוויר מועצמת בזמנים של סטרס, לעיסת מסטיק ועישון.
  • יצור בתוך מערכת העיכול – פחמן דו חמצני נוצר על ידי פרמנטציה של שומן וחלבון על ידי חיידקים. אמנם, רוב הפחמן הדו חמצני נספג במערכת העיכול העליונה עוד לפני שמגיע למעי הגס. אם יש עודף שלו במערכת העיכול, יתכן ויש עודף של יצור על ידי פרמנטציה של פחמימות שלא ניתנות לעיכול. מימן גם הוא נוצר על ידי חיידקי מעיים, נוצא בעיקר במעי הגס. עמילנים מסוימים עלולים לגרום ליצור עודף שלך מימן. תת ספיגה של פחמימות מסוימות עלולה לגרום לעודף מימן במעי הגס.  מתאן גם הוא קשור לחילוף חומרים של חיידקים. , וקשור בכמות החיידקים שמייצרים אותו במעי הגס.

נפיחות

נפח הגזים המועבר דרך פי הטבעת נע בין 500-1500 מ”ל ליום. תדירות העברת הגזים נעה בין 10-20 ליום באדם בריא. רוב המטופלים שמדווחים על עודף גזים, בעצם מעבירים גזים באותו נפח ואותה תדירות.

סיבות לנפיחות

אמנם אנשים שמתלוננים על כך חשים שלא בנוח, אך לרוב תלונה זו אינה מהווה מקור לסכנה או מחלה. ישנם מספר גורמים העלולים לגרום לכך-

  • שינוי בתנועתיות המעי או שינוי בהרכב חיידקים במעי.
  • גורמים בתזונה- כגון נטילת יתר של מוצרי חלב, פרוקטוז או סורביטול. עמילנים שקשים לעיכול בפירות וירקות. משקאות מוגזים. מוצרים מהחזיר עלולים לשחרר ריחות לא נעימים מגזים בזמן עיכול.
  • גורמים פסיכולוגים העלולים להגביר את הרגישות לגזים.

בדיקות, הערכה והדרכה

תשאול המטופל על ידי הגסטרואנטרולוג ובדיקה גופנית. הערכה תזונתית ותשאול. לעתים אם יש תסמינים נוספים מסוימים (כגון שלשול) המטופל ישלח לבדיקות צואה נוספות, בנוסף על סרולוגיה לצליאק. לרוב יש צורך באלימינציה של מאכלים מסוימים הגורמים לתחושות אלו. לעתים המטופל ישלח לבדיקות נשימה הבודקות אי סבילות למאכלים מסוימים ושגשוג של חיידקי מעי (SIBO) הגורמים לגזים. לעתים אם השינויים בדיאטה אינם עוזרים, ישנה המלצה לבצע דיאטה יותר ספציפית בהנחית דיאטנית הנקראת FODMAP (ראה ערך באתר). תרופות בעבר שנועדו לגזים לא הוכחו מחקרית כיעילות במבוגרים.  פעילות גופנית ועמידה זקופה יכולה לשפר נפיחות.

ביופידבק ונשימה סרעפתית

ביופידבק נשימתי שמונחה על ידי ציוד אלקטרומיוגרפי (EMG), יכול לשפר נפיחות. התרגול מבוסס על תרגילי נשימה נכונים והרפיית הסרעפת על מנת להימנע מהנפיחות הבטנית. התרגול נחשב יעיל לתסמינים.

להמשך טיפול וייעוץ מקצועי בנוגע לנפיחות וגזים, אני מזמינה אתכם לבוא ולהתייעץ במרפאתי ברעננה.

נפיחות בבטן