הקאות כרוניות | הקאה כרונית

הקאה היא תלונה שכיחה באוכלוסייה הכללית. כמעט כל אחד חווה במהלך חייו אירוע או מספר אירועים של הקאה. ברוב המקרים מדובר במחלה חריפה וחולפת כגון זיהום וריאלי/ מחלת חום/ הרעלת מזון. כמובן שאם ההקאה היא אקוטית ומלווה בעצירות וכאב בטן יש לשלול חסימת מעיים על ידי הדמיה במיון. (במקרים חריגים). ישנן מספר סיבות הגורמות לתלונה לחזור ולהקאה להיות כרונית לאורך תקופה ארוכה

סיבות להקאות כרוניות

  1. זיהומים חוזרים של מערכת עיכול ( חשיפה חוזרת לוירוסים כגון עבודה בגן ילדים וכו’).
  2. הצרויות במערכת העיכול מסיבות שונות כגון וכיב קיבה/ תריסריון, מחלת מעי דלקתית עם הצרויות של מעי, גידול של מערכת העיכול.
  3. תסמיני ריפלוקס (החזר וושטי).
  4. דלקת של וושט/ קיבה.
  5. קנדידה בוושט ( גורם גם לקושי בבליעה).
  6. גסטרופרזיס. (התרוקנות איטית של קיבה).
  7. הריון.
  8. הפרעות מטבוליות שונות שלא קשורות למערכת העיכול אך גורמות לבחילות והקאות, כגון סכרת לא מאוזנת, הפרעות בבלוטת המגן וכו’.
  9. תרופות שונות- כמוטרפיה, אנטיביוטיקה, נרקוטיקה ועוד.
  10. הפרעות של מערכת העצבים כגון מיגרנה, כאב ראש, זהום במערכת עצבים, גידול, דימום.
  11. פרכוסים.
  12. הפרעות פסיכיאטריות.
  13. הפרעות פסיכולוגיות ודיכאון.
  14. הקרנות לפלג גוף עליון.
  15. סינדרומים הקשורים להקאות.

המשך ברור

אם מדובר בתופעה חוזרת הדורשת ברור, ונראה שמקור ההקאה היא ממערכת העיכול יש לפנות ליעוץ גסטרואנטרולוגי. במהלך הייעוץ אתשאל את המטופל לגבי טיב ההקאה ומאפייניה, ולפי תשאול המטופל אקבע אילו בדיקות עליו לעבור. ישנן נסיבות שאינן מצריכות ברור ספציפי ומספיק לנסות ולטפל על ידי תרופה/ טיפול אחר ואורך תקופה מסוימת. במקרים אחרים ישנן אינדיקציות לבצע בדיקות מסוימות שיועילו ויוכלו לקדם לסיבה שמובילה להקאה ולפתרונות. בדיקות כגון- גסטרוסקופיה, PH מטריה, בליעת בריום, בדיקת בראבו, מנומטריה של וושט, בדיקת וידאוקפסולה, בדיקות דם שונות, ועוד.

טיפול בהקאות כרונית

הטיפול צריך להיות מוכוון לסיבה. כאמור ישנן סיבות רבות ושונות. למשל אם התרשמתי מתשאול המטופל שמדובר בריפלוקס ( החזר וושטי) אתן טיפול מוכוון לכך כגון PPI (לוסק, אומפרדקס, לנטון, נקסיום). אם ישנה האטה בהתרוקנות של קיבה (גסטרופרזיס) ישנן תרופות שונות שיכולות לזרז את ההתרוקנות ( כגון מוטיליום, אריתרומיצין). על מנת להתאים טיפול יש צורך כאמור ביעוץ גסטרואנטרולוגי.

לפרטים נוספים צרו איתי קשר

הקאות