הלבלב

תוכן עניינים

 

מיקום הלבלב

הלבלב ממוקם בחלל הבטן, מאחורי התריסריון והקיבה , מתחת לכבד.

מה תפקידו של הלבלב?

איבר שהוא בעצם בלוטה המפרישה הורמונים ואנזימי עיכול.  ההורמונים המופרשים ממנו- אינסולין  גלוקגון סומסטוסטטין עוזרים בוויסות רמת הסוכר אשר בדם. הלבלב מפריש גם מיצי לבלב לתריסריון דרך צינור הלבלב. מיץ מכיל בסיס שמנטרך את החומצה המגיעה מהקיבה, וגם אנזימי לבלב אשר מעכלים ומפרקים שומנים, חלבונים ופחמימות מהמזון.

מה המבנה הלבלב?

באדם מבוגר הוא משתרע על פני כ12-15 ס”מ, צבעו ורוד- סלמוני. מחולק לארבעה חלקים- ראש, צוואר, גוף וזנב.

מחלות ומצבים קשורים

דלקת בלבלב

דלקת חריפה עלולה להתרחש ממספר גורמים. הנפוצים ביותר הם שתית אלכוהול מופרזת ואבנים בדרכי המרה. סיבות נוספות- טראומה בטנית, נזק לאחר פעולה פולשנית של ERCP, תרופות, רמה גבוהה מאוד של שומנים בדם (טריגליצרידים). הדלקת מתבטאת בדרך כלל בכאב בטן חמור המקרין לגב עם בחילה והקאה. הטיפול בדלקת תלוי במצב המטופל ובסיבה שגרמת לדלקת, בבדיקות הדם שלו, וממצאים הדמיתיים אם התבצע CT.

דלקת כרונית של הלבלב היא דלקת שהתפתחה בלבלב לאורך תקופה ארוכה. הסיבות הן שונות, כאשר הנפוצה היא שימוש כרוני באלכוהול, התקפים חוזרים של דלקת אקוטית, גורמים פחות שכיחים- ציסטיק פיברוזיס, מחלה אוטואימונית הקשורה לנוגדני IGG4. מחלות העוברות בתורשה במשפחה. וגורמים הדיופטיים (ללא סיבה ברורה). אם הדלקת נמשכת לאורך זמן ויש פגיעה בתפקוד הלבלב הדבר עלול להוביל לאי ספיגת שומן טובה ושלשול, או/ו סכרת. דלקת כרונית יכולה גם להתבטא בכאב בטן. ניתן לעזור לעיכול על ידי מתן תוספי אנזימי לבלב כגון קראון/ פנקריאטין.

סרטן בלבלב

הסרטן הכי נפוץ בלבלב הוא מסוג אדנוקרצינומה, והינו גם הסרטן הקטלני ביותר, משום שלרוב הוא מאובחן בשלב מאוחר מדי, כשכבר המצב אינו נתיח. רוב האנשים מאובחנים בגיל מבוגר סביבות 70. גורמי הסיכון לסרטן לבלב- עישון, דלקת כרונית, גיל מבוגר, סכרת, השמנת יתר, שתית אלכוהול. מקרים נדירים של מצבים גנטיים. הרבה פעמים הסרטן מתייצג לא עקב כאבים אלא עקב צהבת שמופיעה בגוף ואיננה כואבת. תסמינים נוספים- כאב בטן, ירידה במשקל, סכרת חדשה. האבחנה מתבצעת על ידי בדיקת הדמיה, לרוב בדיקת CT. לרוב לאחר מכן יש צורך לבצע גם EUS להמשך אבחנה ודירוג חומרת ההתפשטות. הטיפול היחיד על מנת לרפא סרטן לבלב הינו ניתוח. ישנם טיפולים כמוטרפים  שונים, רובם הם טיפולים שהועדו להאריך את החיים. ובנוסף ישנם פליאטיביים להקלת הסבל.

ציסטות בלבלב

שכיחות הציסטות עולה עם השנים, לא בשל עלייה אמיתית בהימצאותן באוכלוסייה, אלא כתוצאה מהגידול במספר בדיקות הדמיה כמו CT ו-MRI המבוצעות לאינדיקציות שונות באזור הבטן. בדיקות אלו חושפות ציסטות רבות כממצאים אקראיים. במרבית המקרים, הציסטות אינן מורגשות ואינן גורמות לכאבי בטן או לתסמינים אחרים, אלא אם הן מגיעות לגודל משמעותי. סוגי הציסטות נקבעים לפי מראה, תוכן, וחיבורים לצינור הלבלב, כאשר מידע זה מנחה את אופן המעקב הנדרש. בדרך כלל, המעקב מתבצע באמצעות MRI ו-EUS (אולטרסאונד אנדוסקופי). רוב הציסטות המאובחנות הן שפירות ואינן מצריכות הסרה, אלא מעקב בלבד. במקרים נדירים, כאשר הציסטה גדולה מאוד או בעלת פוטנציאל להתפתח לסרטן, ובהתאם למיקומה, נשקלת אפשרות לניתוח להסרתה.

לבלב בריא הוא חלק בלתי נפרד מבריאות כללית. אם אתם חווים סימפטומים כלשהם או חוששים לבריאותכם, מומלץ לפנות לרופא גסטרואנטרולוג. ניתן ליצור איתי קשר דרך האתר או הוואטסאפ ואשמח לסייע. ד”ר אורי ליאור רופאת גסטרו ברעננה

הלבלב

Johns Hopkins Medicine – Pancreas

NIH – Digestive System (Pancreas)

טיפולים חדשניים ומחקרים:

PubMed – Pancreatic Cancer Treatments

Cancer Research UK – Pancreatic Cancer Research

לבלב