כיצד התזונה יכולה להשפיע על הדלקתיות במעי?
- שינוי הרכב אוכלוסיית החיידקים במעי – דפוסי אכילה מערביים כוללים צריכה גבוהה של שומן וסוכר הגורמים להחמרת הדלקת ולחוסר איזון חיידקי . דפוסי אכילה הכוללים צריכה גבוהה של סיבים תזונתיים הקיימים בפירות, דגנים מלאים, בירקות, אגוזים וקיטניות קשורים עם אוכלוסיית חיידקים טובה והשפעה מגנה
- השפעה על מערכת החיסון וחדירות המעי – נמצא כי תזונה עתירת שומן סוכר ורכיבי תזונה שמוספים למזון שאנו אוכלים כגון חומרים מתחלבים ומייצבים עלולים לפגוע בדופן המעי ובכך לעודד תגובה חיסונית שאינה רצויה.
התזונה בחולים במחלות מעי דלקתיות מותאמת אישית ושונה בין מטופל ולמטופל לפי חומרת המחלה, הטיפול שהמטופל מקבל, בדיקות הדם, הדמיות, חשקים ואהבה לאוכל, סדר יום וברות אישית כגון צמחונות או טבעונות.
ייעוץ תזונתי יכול לסייע בהתאמת תזונה להפחתת תסמינים, לאיזון ומניעת חסרים תזונתיים, תזונה כהכנה לפני ניתוחים או לסיוע בהתאוששות מניתוחים ואף תזונה להפחתת דלקת במחלת קרוהן פעילה.
תזונה להפחתת תסמינים בתקופת התלקחות
בזמן מחלה פעילה מטופלים רבים מדווחים על אי סבילות ואי נוחות למזונות שונים. כל מטופל מגיב באופן שונה למזונות ומומלץ לפנות לייעוץ תזונתי על מנת להתאים את התזונה בהתאם למצב המטופל והמגבלות שלו.
מספר עקרונות המומלצים במהלך מחלה פעילה להפחתת התסמינים:
- מומלץ להימנע משתייה מוגזת כגון קולה ולהעדיף מים וחליטות תה
- מומלץ להקפיד על שתייה מרובה בשביל למנוע התייבשות
- יש להעדיף מזון פחות חריף ומתובל
- יש להגביל את תדירות הטיגון ולהעדיף מזון מאודה או מבושל
- יש ללעוס היטב את המזון
- מומלץ לאכול ארוחות קטנות הפזורות לאורך היום וללעוס היטב
סיבים תזונתיים – כאשר המחלה הינה פעילה יש להפחית את הצריכה של סיבים תזונתיים בעיקר סיבים מסיים. הסיבים הללו מגבירים את הלחץ על הדפנות של המעי ומגבירים את התנועתיות של המעי. סיבים אלו נמצאים בקיטניות, ירקות ופירות ודגנים מלאים. מומלץ להשתמש בשיטות כגון קילוף ובישול בשביל להפחית את כמות הסיבים ואת המרק
מומלץ לקלף ולבשל את הירקות ופירות. ניתן להכין מרקי ירקות, ממרחי אגוזים ושקדים ומיצי פירות וירקות. כאשר ידוע על היצרות קיימת חשוב מאוד לעבור ייעוץ עם דיאטנית גסטרו מומחית בכדי להתאים את המרקם ואת כמות הסיבים שניתן לשלב בתפריט.
יש להימנע ממזונות שעלולים לגרום לחסימה כגון פופקורן, קליפות פירות הדר, גרעינים וזרעים, סברס, אפרסמון, גרגירי רימון, פירות בוסר וסלרי.
מקורות טובים לחלבון – בזמן מחלה פעילה הדרישות החלבוניות עולות. יש להקפיד על צריכה טובה של חלבון בכל ארוחה מרכזית. מקורות טובים לחלבונים- ביצים, דגים , גבינות (לפי מידת הסבילות) , עוף וטופו
לקטוז – בזמן מחלה פעילה כמות האנזים לקטאז, המפרק את סוכר החלב לקטוז, יורדת .מטופלים רבים מדווחים כי מוצרי חלב ניגרים גורמים להחרפת התסמינים. במצב זה יש לצרוך גבינות קשות כגון גבינת תום,גאודה, בולגרית ופטה או יוגורט וחלב דלים בלקטוז.
ישנן דיאטות רבות המצויות בקרב החולים כגון ,דיאטה חצי צמחונית, דיאטה פליאו אוטואימוני, דיאטות אלימינציה, טבעונות , דפ”מ (עזרה ומזור) , FODMAP, דיאטת CDED, ודיאטות נוספות מבוססות על בדיקות דם לנוגדנים . אציין כי כל דיאטה יכולה לגרום לחסרים תזונתיים במידה והיא לא מבוצעת בצורה מאוזנת ולכן יש להיוועץ בדיאטנית להתאמת התפריט.
האינטרנט עמוס במידע ועצות בנוגע לשינויים תזונתיים אשר יסייעו לחולים במחלות מעי דלקתיות. הספרות מראה כי הימנעות ממזונות שונים נפוצה יותר בחולי מחלות מעי דלקתיות מאשר באוכלוסיה הכללית. הימנעות שאינה מבוקרת עלולה לגרום לתת תזונה, חסרים תזונתיים וצריכה לא מאוזנת של אבות מזון ורכיבי תזונה .
אז מה בעצם מומלץ לאכול?
העצות שניתנות הן בדרך כלל זהות לעצות שניתנות גם לאוכלוסייה הבריאה ומבוססות על התזונה הים תיכונית
- מומלץ להימנע משתייה מוגזת כגון קולה ולהעדיף מים וחליטות תה
- מומלץ להקפיד על שתייה מרובה בשביל למנוע התייבשות
- יש להעדיף מזון פחות חריף ומתובל
- יש להגביל את תדירות הטיגון ולהעדיף מזון מאודה או מבושל
- יש ללעוס היטב את המזון
- מומלץ לאכול ארוחות קטנות הפזורות לאורך היום וללעוס היטב
- מומלץ להפחית ככל הניתן צריכת מזון מעובד ותעשייתי – סוכר, חומרים משמרים, חומרי טעם וריח, חומרים מייצבים ותוספות מלאכותיות
- בזמן מחלה בהפוגה יש לצרוך כמות זהה של חלבון בדומה לשאר האוכלוסייה. מקורות איכותיים לחלבון – דגים,ביצים, גבינות ,טופו וקיטניות
- בכדי לשמור על צפיפות העצם יש לצרוך מספיק ויטמין D וסידן. מקורות טובים יכולים להיות מוצרי חלב כגון ריקוטה או צפתית, סרדינים וטחינה מלאה. צריכה מאוזנת של סידן וויטמין D עם שילוב של פעילות גופנית לשמירה על צפיפות עצם מפחיתה את הסיכון לאוסטאופורוזיס
- יש לבדוק רמות ויטמינים ומינרלים באופן תדיר אחת לחצי שנה עד שנה במחלה בהפוגה
- מומלץ להמשיך לצרוך תזונה בריאה ולהפחית ככל הניתן מזון מעובד ומתועש
- גם במחלה פעילה וגם במחלה ברמיסיה יש לבדוק שלא נוצרים חסרים תזונתיים בגלל חוסר בספיגה או הימנעות יתר ממזונות מסוימים כגון מוצרי חלב, בשר או ירקות ופירות. יש לבדוק ויטמין D, B12, פיריטין ,חומצה פולית, אבץ ומגנזיום .
עודף משקל והשמנת יתר במחלות מעי דלקתיות
השמנה הפרעה שכיחה בחולים במחלות מעי דלקתיות. השמנה עשויה להשפיע על המורכבות הכירורגית ועל התחלואה של מחלות המעי. יש לציין כי השמנה אינה שוללת תת-תזונה.
המלצות:
- תהליך של ירידה במשקל מומלץ בזמן הפוגה בלבד. בזמן התלקחות של המחלה, דיאטה מגבילה עלולה לגרום לדלדול במסת העצם ואינה מומלצת
- פעילות גופנית – מומלץ לשלב אימוני סיבולת, לדוגמה: הליכות, רכיבה על אופניים או ריקוד. מומלץ על אימון סיבולת ואימון התנגדות (לכל הפחות 30 דקות בשבוע) בכל חולי IBD עם צריכה מספקת של חלבון לשמירה על מסת שריר תקינה
- בחולים עם ירידה במסת שריר יש להתייעץ עם מאמן לבניית תכנית אימונים
הריון ומחלות מעי דלקתיות
- בחולות IBD בהריון, יש לעקוב באופן שוטף אחרי רמות ברזל וחומצה פולית, ובמקרה של חסרים, יש להוסיף גם ברזל / חומצה פולית
- בחולות IBD בהנקה יש לעקוב באופן סדיר אחר ערכים תזונתיים
בכדי להפחית סיכון להופעת מחלות מעי דלקתיות, מומלצת תזונה:
- עשירה בחומצות שומן מסוג אומגה 3 (דג סלמון, הרינג, טונה, אגוזי מלך, זרעי פשתן, זרעי צ’יה, שמן פשתן, פולי סויה טופו, ביצה) ודלה באומגה 6 (שמן סויה ושמן תירס או שמן חריע המצויים לרוב במזון מהיר ובמזונות מתועשים)
- עשירה בפירות וירקות על צורות ההכנה שלהם.
- רצוי להפחית ככל הניתן בצריכת מזון מעובד ותעשייתי (עתיר שומן וסוכר ועתיר משמרים, צבעי מאכל ומייצבים)
- רצוי להפחית צריכת מזונות ומשקאות המכילים מתחלבים (רטבים קנויים, מזון מהיר, מרגרינה, גלידות, עוגות, עוגיות, חטיפים, ממתקים)
- הנקה וחשיפה לבעלי חיים בילדות נמצאו כבעלי השפעה חיובית ומגינה מפני מחלות מעי דלקתיות
תזונה נכונה היא אבן יסוד בניהול מחלות מעי דלקתיות ובהפחתת הדלקתיות במעי. מכיוון שהתאמת התזונה היא אישית ושונה ממטופל למטופל, מומלץ בחום לפנות לייעוץ תזונתי מקצועי. לליווי והכוונה אישית, היכנסו לאתר של דניאלה קאופמן: www.nutritiondk.com