מהם התסמינים של ריפלוקס?
צרבת, רגורגיטציה, כאב בטן/חזה, קושי בבליעה, צרידות, שעול טורדני, בחילות והקאות.
מהם ההרגלים שיכולים לשפר ריפלוקס?
ירידה במשקל, העלאת מראשות המיטה ב30 מעלות בזמן השינה, הימנעות ממזונות מסויימים כגון- קפה, שוקולד, אלכוהול, מנטה, מזונות שומניים, הפסקת עישון, להימנע מאכילה בשעות מאוחרות- לא לאכול לפחות 3 שעות טרם השינה, להימנע מלבוש צמוד.
האם יש טיפול תרופתי?
עבור מטופלים שאינם חשים בשיפור לאחר שינוי הרגלי חיים, או עבור מטופלים שסובלים מתסמינים קשים או שישנה אינדיקציה אחרת לטיפול תרופתי, ישנן תרופות מסוימות המורידות חומציות של קיבה ומסייעות בכך לשיפור הריפלוקס. סוג התרופות הנפוץ ביותר נקרא משפחת הPPI – ( אומפרדקס, לוסק, לנטון, נקסיום, דקסילנט), הסוג והמינון נקבע על ידי הגסטרואנטרולוג ומותאם לכל מטופל. ישנן תרופות נוספות ממשפחות שונות כולל סותרי חומצה וחסמי רצפטורים של היסטמין, אך הן פחות יעילות ממשפחת הPPI. לטיפול תרופתי נוסף יש צורך ביעוץ גסטרואנורולוגי.
האם כדאי לבצע בדיקות מסוימות כאשר קיים ריפלוקס?
הבדיקות לטיפול ואבחנה של ריפלוקס- גסטרסקופיה, PH מטריה (מדידת חומציות של הוושט), מנומטריה של וושט (תנועתיות של וושט), בליעת בריום. לכל בדיקה ישנה אינדיקציה מסוימת, לפי תסמיני המטופל ונתוניו האישיים. אם המטופל צעיר יחסית ואין דגלים אדומים (כגון דימום ממערכת עיכול, חסר ברזל, ירידה במשקל, קושי בבליעה, כאב בבליעה, הקאה, סרטן של מערכת עיכון בקרוב מדרגה ראשונה), ניתן להסתפק בנסיון טיפול של PPI עם ביקורת. אם קיים דגל אדום מהרשום לעיל ו/או חסר תגובה לטיפול ו/או מטופל מבוגר, לרוב תהיה המלצה לביצוע לפחות גסטרוסקופיה. מלבד גסטרוסקופיה, הפניה לשאר הבדיקות לפי מעקב גסטרואנטרולוג ובהתאם לכל מטופל ותלונותיו.
ד”ר אורלי ליאור
סובלים מצרבת, צרידות או קשיי בליעה? ייתכן שאתם סובלים מריפלוקס.
נעים מאוד, שמי אורלי ליאור, ד”ר ורופאה מומחית ומנוסה בתחום הגסטרואנטרולוגיה, אני כאן כדי להקל על סבלכם ולעזור לכם לחזור לחיים בריאים ומאושרים. עם ניסיון של למעלה מ-10 שנים בטיפול במגוון רחב של בעיות עיכול, ביניהן ריפלוקס, קוליטיס, דלקות מעיים, מחלות כבד ועוד.
אני בונה תוכנית טיפול מותאמת אישית שתאפשר לכם להרגיש טוב יותר ולחיות חיים מלאים. לפרטים נוספים צרו איתי קשר ואשמח לסייע 🙂