בקע סרעפתי

בקע סרעפתי הוא התבלטות של איברים מחלל הבטן דרך פתח של שריר הסרעפת (השריר בין בית החזה לבטן).

סוגים של בקע סרעפתי

ניתן לחלק את סוגי הבקעים לבקע גולש (Sliding)  ובקע פארא-וושטי (Paraesophageal). בקע גולש הוא הבקע השכיח והפשוט יותר. הוא מתאפיין בשינוי גובה המעבר בין הוושט לקיבה למעל הסרעפת. הקיבה נשארת בעצם באותה הזווית התקינה. בקע פארא-וושטי הוא בקע בו הקיבה עצמה עולה למעלה לכיוון בית החזה דרך פגם מקומי בשריר הסרעפת.

שכיחות בקע סרעפתי באוכלוסייה

יותר מ-95% מהבקעים הסרעפתיים באוכלוסייה הינם מסוג של הבקע הגולש. שכיחות הבקע הגולש באוכלוסייה הכללית הבוגרת נע בין 10-80%. יש שונות באבחון ובדיווחים ממקומות שונים, אך ניתן לראות שהמצב הוא בהחלט נפוץ ושכיח.

תסמינים

לרוב בקע סרעפתי לא מורגש ואין תסמינים. לעתים יש תסמינים כגון ריפלוקס, צרבת, רגורגיטציה, קושי בבליעה, כאב בטן, מלאות, בחילה.

ישנם סיבוכים אך ששכיחות הסיבוכים היא נמוכה. ביניהם- דלקת בוושט. בבקעים גדולים מאוד עלולים להווצר מעין קרעים ופצעים הנקראים נגעים על שם קמרון.

בקעים פארא-וושטיים עלולים ליצור סיבוכים נוספים- וולבולוס ( תסביב) של הקיבה, עם איסכמיה (חוסר אספקה של דם לאזור) ונמק. דימום מכיב או דלקת וארוזיות של הבקע. אם הבקע גדול מאוד עלול להיווצר קושי נשימתי עקב חוסר התפשטות של הריאה הסמוכה.

אבחנה

יש מספר בדיקות היכולות לבצע אבחנה של בקע סרעפתי. לעתים אם יש שיקול של ביצוע ניתוח לתיקון הבקע יש צורך ביותר מבדיקה אחת על מנת להעריך טוב יותר את מבנה הבקע ומיקומו. הבדיקות הן- גסטרוסקופיה, שיקוף וושט עם בליעת בריום, מנומטריה של וושט.

טיפול בבקע בסרעפת

ברוב הפעמים שישנה אבחנה של בקע סרעפתי אין צורך בטיפול ניתוחי, וניתן להסתפק בשינוי אורחות חיים לפי תסמיני המטופל, ולעתים הוספת תרופות שונות היכולות להקל על התסמינים. במקרים נדירים בהם מדובר על בקעים גדולים מאוד, הגורמים לסבל רב של המטופל, או שמהווים סכנה עקב תסביב/ דמם/ נמק יש צורך בניתוח ותיקון של הבקע. אך כאמור מקרים אילו אינם שכיחים.

אם אתם סובלים מתסמינים של בקע סרעפתי או מעוניינים לקבל אבחון וייעוץ מקצועי, אני מזמינה אתכם להגיע לבדיקה במרפאה שלי ברעננה ולהתחיל לטפל בבעיה בצורה הנכונה ביותר עבורכם.
לפרטים נוספים צרו איתי קשר

בקע סרעפתי