דיאטת פודמאפ (FODMAP) היא גישת תזונה המפחיתה צריכת פחמימות מסוימות שעלולות לגרום לתסמיני עיכול, כגון נפיחות, גזים וכאבי בטן.
הראשי תיבות FODMAP מייצגים פחמימות ניתנות לתסיסה, הנמצאות במזונות כמו מוצרי חלב, קטניות, ירקות ופירות מסוימים. הדיאטה עשויה להועיל לאנשים הסובלים מתסמונת המעי הרגיז (IBS), נפיחות, גזים ועצירות.
דיאטת FODMAP אינה פתרון קסם, אך היא יכולה להקל משמעותית על תסמיני עיכול ולשפר את איכות החיים.
חשוב להתייעץ עם איש מקצוע לפני תחילת הדיאטה, ולוודא שהיא מתאימה לכם.
כיצד פועלת דיאטת פודמאפ?
דיאטת פודמאפ מתבצעת בשלושה שלבים עיקריים:
- שלב ההפחתה: הימנעות מוחלטת ממזונות עשירים ב-FODMAP למשך 4–6 שבועות.
- שלב ההחזרה: החזרת מזונות בהדרגה, תוך בדיקת השפעתם על מערכת העיכול.
- שלב התחזוקה: התאמה אישית של הדיאטה למזונות שהמטופל יכול לצרוך ללא תסמינים.
טבלת דיאטת פודמאפ (FODMAP)
דיאטת FODMAP (פודמאפ) היא כלי יעיל להקלה משמעותית על תסמיני עיכול אצל אנשים רבים. יישום הדיאטה באופן נכון ומותאם אישית, תוך ליווי מקצועי, יכול לשפר משמעותית את איכות החיים.
שמי ד”ר אורלי ליאור, רופאת גסטרואנטרולוגיה מומחית ברעננה, ואני אשמח לעזור לכם להיפטר מבעיות עיכול מטרידות ולשפר את איכות חייכם. צרו איתי קשר

סוג המזון | מזונות עשירים ב-FODMAPs יש להימנע | מזונות דלים ב-FODMAPs מותר |
חלב | פרה, כבשים, עיזים סויה מרקים על בסיס חלב, חלב מרוכז | שקדים, קוקוס, אורז, שבולת שועל חלב דל לקטוז |
יוגורט | יוגורט מחלב פרה | |
גבינות | קוטג’, גבינה לבנה, ריקוטה | גבינות קשות כגון- גבינה צהובה, צ’דר, ברי, מוצרלה, פרמזן, פטה, |
מוצרים על בסיס חלב | שמנת, שמנת לקצפת, גלידה, פרוזן-יוגורט | חמאה סורבה על בסיס פירות המותרים לפי הרשימה |
פירות | תפוח, אגס, דובדבנים, פטל, אוכמניות, אבטיח, אפרסק, נקטרינה, שזיף,משמש, שזיפים מיובשים, מנגו, פאפיה, אפרסמון, מיץ תפוזים, פירות משומרים, פירות מיובשים | בננה, תות שדה, מלון, ענבים, לימון, אשכולית, קיווי, אננס עד 1 כף פירות מיובשים ביום |
ירקות | ארטישוק, אספרגוס, כרוב, בצל,בצל ירוק כרישה, שום, כרובית, פטריות, דלעת, פלפל ירוק | מלפפון, עגבניה, גזר, פלפל אדום, חסה, תרד, מנגולד, קישוא, נבטי שעועית, חצילים, שעועית ירוקה, תפוח אדמה, ערמונים, עד 1/2 כוס ביום – בטטה/ שומר ברוקולי/ כרוב ניצנים/ דלורית עד 1/3 כוס ביום- אפונה ירוקה מקל 1 ביום של סלרי |
דגנים | חיטה, שיפון, כוסמין, שעורה בכמות גדולה | שבולת שועל וסובין שבולת שועל, אורז חום, קינואה, תירס, לחם וקרקרים ללא גלוטן |
קיטניות | חומוס, שעועית, אדממה, עדשים, סויה, | |
אגוזים וזרעים | פיסטוקים | עד 10-15 שקדים, פקאן, צנוברים, אגוזי מלך, מקדמיה – ביום או 1-2 כפות גרעיני דלעת, גרעיני חמניות, שומשום, |
ממתיקים | דבש, אגבה, ספלנדה, סירופ תירס, ממתיקים כוהליים- סורביטול, מניטול, קסיליטול, מלטיטול, | סוכר, גלוקוז, סוכרוז, מייפל סירופ אספרטיים |
מזונות חלבוניים | עוף, הודו, דגים, ביצה, בשר בקר | |
מזונות עשירים בשומן | שמן זית, שמן קנולה, זיתים עד 10 ביום, אבוקדו עד 1/4 ביום |